Location

Cloverdale, OR

SCALE

17,174 Sq Ft

Completion

2023

ENGINEER

ZCS Engineering & Architecture

Like many rural areas, the Nestucca region of the Oregon Coast faces challenges in providing diverse and accessible educational opportunities for its youth. Nestucca Valley School District’s (NVSD) recently completed Career Technical Education (CTE) Center seeks to address this gap by offering hands-on opportunities for technical and vocational education tailored to meet the evolving needs of students and industries alike.

Nestucca CTE Center is a bold and forward-thinking facility to revitalize the region’s vocational education and workforce development.

To meet the forward-thinking client’s goals, the building needed to be flexible and adaptable; having the ability to build a tiny home or trailer in the space and provide courses that varied from virtual welding simulators to a full-scale wood shop. With those goals in mind, the team set out to design and build a fully enclosed CTE building that would allow the spaces to be used with flexibility, providing courses and training for students.

As the first step in the project, our team demolished an existing decrepit building onsite that formerly housed the CTE program. We had to be innovative from the beginning of this project because we took away their old space and were building a new space – so we brought the kids over to help learn as part of the entire process. Our Project Superintendent went every Saturday on his own time and helped to teach the CTE students throughout the entire project process.

A primary driver was that the building must be expandable and flexible to adapt quickly to changes in industry driving changes in the CTE program. Set behind the existing high school building for easy student and instructor access, a pre-engineered metal building (PEMB) was erected with a smaller “building within a building” constructed with a wood-framed second story inside the metal shell. This approach provided the warmth of natural wood and was more cost-effective as the price for lumber was declining while at the same time the cost of steel was increasing.

The team never loses sight of the fact that all decisions in a school district are made with the intent of betterment for kids, and O’Brien company does what needs to be done in order to create a quality, rewarding product for students and community.

Misty Wharton, superintendent, nestucca valley school district
Location

Newport, OR

SCALE

38,640 Sq Ft

Completion

2024

Design ARCHITECT

Abbott Architecture

ARCHITECT of record

Open Concept Architecture

The Whaler embodies a legacy of hospitality on the Oregon Coast. Thoughtful amenities, warm hospitality, and forty-five years of history combine to make each stay here truly memorable.

Overlooking one of the most scenic beaches on the Pacific Ocean, The Whaler’s quiet and spacious rooms provide newly upgraded luxury accommodations, with great views and easy access to spectacular Nye Beach.

Our team is putting the final touches on an $11 million addition to this historic property, featuring 26 new units, a new amenity spa, updates to the existing pool, a new sauna, hot tub, gym, and outdoor fire pits. By honoring its legacy combined with new engaging experiences, The Whaler is well on its way to becoming Newport’s beloved boutique destination.

“The whole Team here has been great and have all given it their best this past week to get to this point and I am proud to be a part of the whole operation as we have over came a few challenges but with trust, collaboration and communication it is finally within our grasp.”

– Derick Handley, Superintendent

Location

Dundee, OR

SCALE

6000 Sq Ft

Completion

2023

architect

Anacapa Architecture

We worked with LJ and Blair Nicholas, owners of LucidWild Estate, to renovate the estate’s residence and provide them with an exceptional home overlooking their beautiful 35 acre vineyard and the rolling Dundee Hills. LucidWild Estate is a family owned and operated winery in the heart of Oregon wine country, a shining example of the diversity and hard work that makes Oregon wine country one of the most prominent wine regions in the country.

This renovation involved a complete remodel of the existing tasting room and residence, beginning with demolition. Most of the walls were removed, leaving only the necessary structural foundations. On top of building the residence essentially from the ground up, we also built a two-story addition of a garage with a master suite above.

The owners chose real, high-quality wood for much of the project, from thermory ash for the deck and siding, a hemlock ceiling, and soffits flooring. They were also very happy with the concrete work we did, giving the residence a nicely rustic and textured floor.

Given the overall complexity and nuance of this residence’s design, this construction was a true accomplishment, achieved thanks to the hard work of all our team members and subcontractors who worked on this project.

Location

Portland, OR

SCALE

30,000 Sq Ft

Completion

2025

Architect

Open Concept Architecture

Our work with Accretech goes beyond the production of precision measuring systems and focuses on the people who make them. A biophilic design that centers wood elements creates a space where people enjoy working while using sustainable materials and building systems.

Communication across cultures and disciplines defines our work on this project. Working with Accretech, we came to understand form, function, and human well-being not as separate concepts, but as parts of a holistic approach to their work.

Rendering of the main entrance to the Accretech Facility, framed and accented by wood elements.
A cross section view of the Accretech facility, showing the first-floor production level, offices on the second floor, and its mass-timber construction.
A CROSS SECTION VIEW OF THE ACCRETECH FACILITY, SHOWING THE FIRST-FLOOR PRODUCTION LEVEL, OFFICES ON THE SECOND FLOOR, AND ITS MASS-TIMBER CONSTRUCTION.

Process

Location

Portland, OR

SCALE

5,000 Sq Ft

Completion

2017

ARCHITECT

Green Gables

We partnered with Breakside Brewery to complete their NW Slabtown location. Built inside a retail space with a rooftop deck for outside dining and a high-end bar, the build-out also featured Breakside’s unique ten-barrel brewing system and a full-production kitchen, all within a relatively small footprint.

O’Brien took over from another company and finished the project quickly. We were honored to contribute to the space, which is a standout among Portland’s microbreweries, and we are currently partnering again with Breakside on a couple of their upcoming new buildings.

Process

Location

Newberg, OR

SCALE

4,500 Sq Ft

Completion

2021

ARCHITECT

Open Concept Architecture

This unique project involved converting an agricultural building into a new winery. The new property offers 25 acres of plantable land, a gravity-flow facility, state of the art equipment, two temperature controlled barrel rooms, and a tasting room where visitors can do wine tastings and enjoy the 360 degree views of the Dundee Hills. When you walk into the winery, you are welcomed by an open kitchen, lounge, a wood-burning fireplace, and large tables for seated tastings. Much of the furniture including the floorboards and the long tables were milled from trees from the property.